Τις αντιδράσεις των ξενοδόχων της Τουρκίας έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση για κλείδωμα της booking.com στους χρήστες της από την Τουρκία που αναζητούν καταλύματα στη χώρα. Mάλιστα, μέσω της Ένωσής τους, TÜROB, προσέφυγαν στα δικαστήρια κατά της εν λόγω απόφασης.

Η δικαστική απόφαση ελήφθη έπειτα από νομικές διαδικασίες που κίνησε η Ένωση τουριστικών γραφείων Τουρκίας, TURSAB, κατά της πλατφόρμας, με την αιτιολογία ότι η δραστηριότητά της στη χώρα γίνεται με όρους αθέμιτου ανταγωνισμού. Ωστόσο δεν απαγορεύεται στους Τούρκους χρήστες της booking.com η κράτηση καταλύματος στο εξωτερικό, αλλά ούτε και η κράτηση καταλύματος στην Τουρκία από κατοίκους του εξωτερικού.

Ωστόσο, η Ένωση Ξενοδόχων της Τουρκίας, TUROB, εκτιμά ότι το κλείδωμα της Booking.com επηρεάζει τα μικρά και μεσαία ξενοδοχεία της χώρας, περιορίζοντας έως και 45% τους πελάτες τους. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, 13.000 ξενοδοχεία της Τουρκίας συνεργάζονται με την πλατφόρμα.

Επιπλέον, η απόφαση αυτή επηρεάζει αρνητικά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, προειδοποιεί η Ένωση.

Οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι δεν ερωτήθηκαν από την TURSAB για το ζήτημα και εκτιμούν ότι η παύση λειτουργίας της πλατφόρμας εν όψει της έναρξης της σεζόν δημιουργεί σύγχυση και επηρεάζει τον προγραμματισμό των ξενοδόχων και των τουριστών. Τη θέση της TUROB στηρίζουν και οι Ενώσεις Ξενοδόχων Αιγαίου και Αλικαρνασσού.

Εν τω μεταξύ, η TURSAB υποστηρίζει ότι θα αλλάξει τη στάση της απέναντι στην  Booking.com εάν η εταιρία ανοίγει επίσημο γραφείο στην Τουρκία και λάβει άδεια τουριστικού γραφείου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της TURSAB, Basharan Ulusoy, οι τούρκοι τουρ οπερέιτορ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον εντοπισμό δωματίων στην αγορά του εσωτερικού, καθώς η Booking.com έχει «καταλάβει» πολλά δωμάτια και σε χαμηλότερες τιμές. Κάλεσε δε τους ξενοδόχους να προσφέρουν στην αγορά τις ίδιες τιμές που προσφέρουν οι online κρατήσεις.

To άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Tornos News.